Peklosól w opakowaniu o wadze 7200 g to niezastąpiony składnik do procesu peklowania wędlin, zarówno na sucho, jak i na mokro. Jest to sposób, aby zachować tradycyjny charakter i smak swoich ulubionych wędlin. Dzięki tej mieszance, Twoje wędliny nabiorą tradycyjnego smaku i aromatu. Peklosól jest niezbędna w konserwacji wyrobów wędliniarskich. Dzięki niej będziemy mogli cieszyć się nimi dłużej i sprawimy, że ich spożycie będzie bezpieczne dla zdrowia.
✅ Zalety:
- Utrzymuje bezpieczeństwo mikrobiologiczne – ochroni Twoje specjały przed rozwojem niepożądanych drobnoustrojów, głównie Clostridium botulinum – bakterii jadu kiełbasianego.
- Wydobywa naturalny kolor z mięsnych wyrobów – łatwo i skutecznie zabezpieczysz swojej wyroby przed utratą naturalnej czerwono-różowej barwy.
- Do peklowania na sucho i mokro – sam wybierzesz najwygodniejszy dla Ciebie sposób konserwacji mięsa.
- Prosta do zastosowania – na opakowaniu znajdziesz krótką i czytelną instrukcję użycia.
- Bezpieczna dla zdrowia – produkt spełnia wszystkie normy bezpieczeństwa.
Czym jest peklosól, inaczej nazywana solą peklową lub peklującą? To nic innego, jak mieszanka soli kuchennej warzonej niejodowanej oraz azotynu sodu (nitrytu), w naszym wyrobie wzbogacona o askorbinian sodu (witaminę C). Peklosól zabezpiecza mięso przed utratą naturalnej czerwono-różowej barwy, a przede wszystkim chroni wyroby przed rozwojem niepożądanych drobnoustrojów, głównie bakterii jadu kiełbasianego. Dodatek antyoksydantu ( witaminy C) zmniejsza pozostałość resztkowego azotynu, powodując skuteczne ograniczanie powstawania nitrozoamin. Przyspiesza przekształcanie azotynów w tlenek azotu, polepszając kolor produktów mięsnych. Jest także doskonałym stabilizatorem. Zastosowanie peklosoli umożliwi Ci również dalszą obróbkę mięsa, np. w procesie wędzenia, suszenia oraz dojrzewania.
📜 Sposób użycia przy przygotowaniu 1 kg mięsa:
- Peklowanie na mokro: do 1 L zimnej wody wsyp 58-65 g peklosoli, dodaj 4 g cukru oraz ewentualnie ulubione przyprawy. Pekluj mięso w zalewie 7-14 dni w lodówce.
- Peklowanie na sucho mięs w kawałku: mięso natrzyj 18-25 g peklosoli oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami. Pekluj w lodówce 3-7 dni (grubość mięsa 1 cm-1 dzień peklowania).
- Peklowanie na sucho mięsa na kiełbasy: do 1 kg mielonego mięsa dodaj 13-17 g peklosoli oraz ulubione przyprawy. Gotową mieszankę pozostaw na 1 dzień w lodówce.
🧂 Składniki: sól niejodowana, substancja przeciwzbrylająca: E536, azotyn sodu (0,6%).
- Sól jest podstawowym składnikiem, który nadaje potrawom smak i pomaga w wzmocnieniu innych aromatów.
- Substancja przeciwzbrylająca E536 pomaga w zapobieganiu sklejaniu się soli, co jest szczególnie przydatne w produktach soli.
- Azotyn sodu jest używany jako środek konserwujący, pomagający przedłużyć trwałość produktu.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.