Peklosól 720 g do wędlin do peklowania na sucho i na mokro Browin 410024

9,89 

SKU: 410024 GTIN: 5904816004267

Peklosól to niezastąpiony dodatek do procesu peklowania wędlin, dostępny w opakowaniu o wadze 720 g. Peklosól jest niezbędna w konserwacji wyrobów wędliniarskich, umożliwiając cieszenie się nimi przez dłuższy czas i zapewniając, że ich spożycie będzie bezpieczne dla zdrowia. Dzięki tej mieszance, Twoje wędliny nabiorą tradycyjnego smaku i aromatu, zachowując przy tym ich jakość i świeżość. To produkt, który pomoże Ci stworzyć wędliny o autentycznym smaku, zachowując tradycyjne walory smakowe.

Czas obsługi zamówienia: do 3 dni
Czas dostawy (kurier): 1 do 3 dni

Brak w magazynie

Peklosól w opakowaniu o wadze 7200 g to niezastąpiony składnik do procesu peklowania wędlin, zarówno na sucho, jak i na mokro. Jest to sposób, aby zachować tradycyjny charakter i smak swoich ulubionych wędlin. Dzięki tej mieszance, Twoje wędliny nabiorą tradycyjnego smaku i aromatu. Peklosól jest  niezbędna w  konserwacji wyrobów wędliniarskich. Dzięki niej będziemy mogli cieszyć się nimi dłużej i sprawimy, że ich spożycie będzie bezpieczne dla zdrowia.

 

Zalety:

  • Utrzymuje bezpieczeństwo mikrobiologiczne – ochroni Twoje specjały przed rozwojem niepożądanych drobnoustrojów, głównie Clostridium botulinum – bakterii jadu kiełbasianego.
  • Wydobywa naturalny kolor z mięsnych wyrobów – łatwo i skutecznie zabezpieczysz swojej wyroby przed utratą naturalnej czerwono-różowej barwy.
  • Do peklowania na sucho i mokro – sam wybierzesz najwygodniejszy dla Ciebie sposób konserwacji mięsa.
  • Prosta do zastosowania – na opakowaniu znajdziesz krótką i czytelną instrukcję użycia.
  • Bezpieczna dla zdrowia – produkt spełnia wszystkie normy bezpieczeństwa.

 

Czym jest peklosól, inaczej nazywana solą peklową lub peklującą? To nic innego, jak mieszanka soli kuchennej warzonej niejodowanej oraz azotynu sodu (nitrytu), w naszym wyrobie wzbogacona o askorbinian sodu (witaminę C). Peklosól zabezpiecza mięso przed utratą naturalnej czerwono-różowej barwy, a przede wszystkim chroni wyroby przed rozwojem niepożądanych drobnoustrojów, głównie bakterii jadu kiełbasianego. Dodatek antyoksydantu ( witaminy C) zmniejsza pozostałość resztkowego azotynu, powodując skuteczne ograniczanie powstawania nitrozoamin. Przyspiesza przekształcanie azotynów w tlenek azotu, polepszając kolor produktów mięsnych. Jest także doskonałym stabilizatorem. Zastosowanie peklosoli umożliwi Ci również dalszą obróbkę mięsa, np. w procesie wędzenia, suszenia oraz dojrzewania.

 

📜 Sposób użycia przy przygotowaniu 1 kg mięsa:

  1. Peklowanie na mokro: do 1 L zimnej wody wsyp 58-65 g peklosoli, dodaj 4 g cukru oraz ewentualnie ulubione przyprawy. Pekluj mięso w zalewie 7-14 dni w lodówce.
  2. Peklowanie na sucho mięs w kawałku: mięso natrzyj 18-25 g peklosoli oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami. Pekluj w lodówce 3-7 dni (grubość mięsa 1 cm-1 dzień peklowania).
  3. Peklowanie na sucho mięsa na kiełbasy: do 1 kg mielonego mięsa dodaj 13-17 g peklosoli oraz ulubione przyprawy. Gotową mieszankę pozostaw na 1 dzień w lodówce.

 

🧂 Składniki: sól niejodowana, substancja przeciwzbrylająca: E536, azotyn sodu (0,6%).

  • Sól jest podstawowym składnikiem, który nadaje potrawom smak i pomaga w wzmocnieniu innych aromatów.
  • Substancja przeciwzbrylająca E536 pomaga w zapobieganiu sklejaniu się soli, co jest szczególnie przydatne w produktach soli.
  •  Azotyn sodu jest używany jako środek konserwujący, pomagający przedłużyć trwałość produktu.
Marka

Browin

Rodzaj

Zastosowanie

Do wędlin

Waga (kg)

0.72

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Peklosól 720 g do wędlin do peklowania na sucho i na mokro Browin 410024”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność