Saletra potasowa do peklowania mięs 100 g Browin 410011

9,79 

SKU: 410011 GTIN: 5908277705978

Saletra potasowa jest obok soli kuchennej najważniejszym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa (szczególnie wieprzowiny, wołowiny oraz cielęciny), gwarantującym nie tylko przedłużenie jego trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa. Pomaga zachować tradycyjne smaki i aromaty wędlin i mięsa peklowanego, tworząc wyjątkowe i wyborne potrawy. Opakowanie 100 g wystarcza do peklowania 33 kg mięsa.

Czas obsługi zamówienia: do 3 dni
Czas dostawy (kurier): 1 do 3 dni

Na stanie

Saletra potasowa do peklowania mięs 100 g to niezbędny składnik w procesie przygotowywania wędlin i mięsa peklowanego, ponieważ pomaga w zachowaniu świeżości i jakości mięsa. Ta starannie przygotowana saletra potasowa ma wiele zastosowań w kuchni, szczególnie przy produkcji tradycyjnych wyrobów mięsnych. To produkt, który jest ceniony przez miłośników wędlin i tradycyjnych smaków. Dzięki saletrze potasowej do peklowania mięs można przygotować wędliny zachowując tradycyjne walory smakowe oraz aromat.

 

✅ Zalety:

  • Niezbędna przy produkcji domowych wędlin – saletra jest obok soli kuchennej podstawowym dodatkiem przy peklowaniu mięsa szczególnie wieprzowiny, wołowiny oraz cielęciny.
  • Zdrowe i bezpieczne peklowanie – saletra nie zawiera nitrytów obecnych w peklosolach, dzięki czemu przygotowywanie domowych potraw mięsnych jest jeszcze zdrowsze
  • Wydajne opakowanie – 100 g saletry potasowej wystarcza na peklowanie 33 kg mięsa
  • Jeszcze lepsze domowe wyroby mięsne – użycie saletry do peklowania mięs zagwarantuje zachowanie ich apetycznej różowej barwy, pysznego smaku i aromatycznego zapachu
  • Bezpieczne i zdrowe konserwowanie – silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (szczególnie jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego) saletry pozwala na ochronę domowych wyrobów przed rozwojem bakterii i powstaniem nalotów bez użycia chemicznych dodatków​.
  • Pozytywny wpływ na smak mięsa                  
  • Procesy termiczne (gotowanie szynki), którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników, to „zadanie” spełnia saletra
  • Mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem  (nie „ślimaczeje”)

 

Saletra potasowa, znana również jako azotan potasu, to sól chemiczna o wzorze chemicznym KNO3. Jest to bezbarwna substancja krystaliczna o różnych zastosowaniach. Saletra potasowa była tradycyjnie wykorzystywana w różnych dziedzinach, w tym w przemyśle spożywczym i jako środek konserwujący do mięsa, zwłaszcza w procesie peklowania.

W kontekście przemysłu spożywczego, saletra potasowa jest używana w procesie peklowania mięsa, co pomaga przedłużyć jego trwałość, zapobiec rozwojowi bakterii i nadać mięsu charakterystyczny kolor oraz smak. Jednak należy zachować ostrożność w jej stosowaniu, ponieważ nadmierna ilość może być szkodliwa dla zdrowia. Dlatego zaleca się przestrzeganie określonych ilości i norm dotyczących używania saletry potasowej w procesie konserwacji mięsa.

 

📜 Przepis na 1 kg szynki:

Składniki zalewy: 1 L zimnej wody, 3 g saletry potasowej, 4 g cukru, 62 g soli.

Z podanych składników przygotuj zalewę peklującą, a następnie równomiernie nastrzyknij nią szynkę (ok. 60-70 ml zalewy/ 1 kg mięsa). Umieść szynkę w pozostałej zalewie, pamiętając, by przykrywała całkowicie mięso. Jeśli tak nie jest przygotuj dodatkową zalewę z soli i wody. Tak przygotowaną szynkę obciąż od góry np. talerzykiem, aby nie wynurzała się z zalewy.

Do zalewy możesz dodać ulubione zioła (pamiętaj, aby je najpierw sparzyć).

Przygotowane mięso wstaw do lodówki, gdzie będzie się peklować w temperaturze 4 – 8°C przez 10-14 dni.

W trakcie procesu zalecamy obrócić mięso co 2-3 dni.

Po peklowaniu wyjmij mięso z zalewy, wstępnie osusz ręcznikiem papierowym i jeśli tego wymaga, umieść w siatce.

Tak przygotowana szynkę powieś do osuszenia w przewiewnym miejscu.

 

🧂 Składniki:

azotan potasu, antyzbrylacz, hydroksywęglan magnezu.

  • Azotan potasu, często nazywany saletrą potasową, to sól chemiczna o wzorze KNO3. Stosowany jako środek konserwujący, pomaga przedłużyć trwałość produktów mięsnych, zapobiec rozwojowi bakterii i nadaje mięsu charakterystyczny kolor oraz smak.
  • Antyzbrylacz to substancja, która jest używana w różnych produktach, aby zapobiegać sklejaniu się lub zbrylaniu się składników, zwłaszcza w przypadku soli. W przemyśle spożywczym, antyzbrylacz może być dodawany do soli kuchennej lub mieszanek przyprawowych, aby utrzymać ich luźną konsystencję. Działa to na zasadzie zapobiegania pochłanianiu wilgoci i utrzymania składników w odpowiednim stanie.
  • Hydroksywęglan magnezu to substancja stosowana jako antyzbrylacz, która pomaga w utrzymaniu luźnej konsystencji produktów, zwłaszcza soli kuchennej i innych suchych substancji. Działa poprzez wiązanie wilgoci i zapobieganie jej absorpcji przez składniki, co pomaga utrzymać produkty w formie luźnej i niezbrylającej się. To przydatne narzędzie w przemyśle spożywczym, które pomaga w zachowaniu jakości i konsystencji produktów.

 

📏 Wymiary opakowania:

  • długość 12 cm
  • szerokość ok. 1,8 cm
  • wysokość 16,5 cm

 

Uwaga!

  • 100 g opakowanie wystarcza na 33 kg mięsa.
  • Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
  • Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
  • Najlepiej spożyć przed końcem daty ważności. Data i nr. partii na opakowaniu.
Marka

Browin

Rodzaj

Wysokość (cm)

16.5

Szerokość (cm)

12

Głębokość (cm)

1.8

Waga (kg)

0.1

Wydajność (kg)

33

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Saletra potasowa do peklowania mięs 100 g Browin 410011”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność